11/09/2009

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Τα πρόσφατα περιστατικά με την αστυνομία βάζουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργικής επάρκειας και της εκπαίδευσης των αστυνομικών για την αποτροπή του εγκλήματος.
Και βέβαια ΕΑΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η κατάσταση, που οι Αμερικανοί Εγκληματολόγοι αποκαλούν "ΑΝΟΜΙΑ", δηλαδή ανεπάρκεια της λειτουργίας του Νόμου ως μέσου πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, που συνεπάγεται ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Πρέπει όλοι, σε όλα τα επίπεδα, να καταλάβουν ότι το πρόβλημα της ανεπάρκειας της ελληνικής αστυνομίας δεν είναι μόνον ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό.
Είναι βέβαια σημαντικό θέμα το πόσοι αστυνομικοί πραγματικά υπηρετούν και στελεχώνουν τις λεγόμενες “μάχιμες υπηρεσίες” και πόσοι είναι ανενεργοί και ασχολούνται με τα γνωστά πάρεργα.
Κυρίως όμως είναι σημαντικό θέμα πόσοι αστυνομικοί ξέρουν πραγματικά και μπορούν να εφαρμόσουν σωστά τους νόμους, πόσοι ξέρουν και μπορούν να χειρισθούν σωστά το όπλο τους, πόσοι ξέρουν, σέβονται και τηρούν τα δικαιώματα των πολιτών, πόσοι έχουν επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες να διερευνήσουν σωστά ένα έγκλημα, ώστε να βρουν τον πραγματικό δράστη.
Όσοι παίρνουν αποφάσεις καλό είναι να ρωτήσουν κάποτε τους ίδιους τους αστυνομικούς να τους πουν, χωρίς φόβο και πάθος, πόσοι συνάδελφοί τους πρέπει πραγματικά να έχουν όπλο σε ώρα υπηρεσίας και γενικά να οπλοφορούν και πόσοι είναι επαρκείς για την εφαρμογή των νόμων. Οι απαντήσεις θα τους εκπλήξουν (θα τους αφήσουν άναυδους).
Οι πολίτες θέλουν μια ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, που να γνωρίζει να εφαρμόζει τους νόμους, ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ, χωρίς καμιά παρέκκλιση, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και στην τρίτη χιλιετία (!), στην χιλιεταία της κοινωνίας της Επιστήμης και της Γνώσης, να έχει Eπιστημονικές Γνώσεις, να ξέρει να διερευνήσει σωστά ένα έγκλημα και κυρίως να επεμβαίνει άμεσα, διότι είναι γνωστό ότι ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ δεν έχει τόση σημασία πόσοι αστυνομικοί υπάρχουν αριθμητικά αλλά κυρίως το αν υπάρχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Αν δεν γίνουν άμεσα οι ορθές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί ανασφάλεια στους πολίτες όχι μόνο από την ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, που έχει αλλάξει πια είδος και βαρύτητα, αλλά και από την ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ που είναι ταγμένοι να την καταστείλουν.

Ένας γνώστης της δομής και της λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας