11/19/2009

(Mη) συνταγματικότητα ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗΣ για χρέη προς το Δημόσιο

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συζητήθηκε το σημαντικότατο από την άποψη του Συντάγματος, των αρχών του Κράτους Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα, ζήτημα
της (μη) συνταγματικότητας της ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗΣ για χρέη προς το Δημόσιο.
Το ζήτημα έχει εισαχθεί στο ΑΕΔ λόγω των αντίθετων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. [Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει, ήδη από το έτος 2003, ότι δεν είναι εφαρμοστέα η προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Βλ. Ολομέλεια Σ.τ.Ε. 2858/2003, Επιστημονικό Περιοδικό Πράξη και Λόγος του Ποινικού και του Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, 2003, σελ. 593].
Ο εισηγητής Σύμβουλος της Επικρατείας πρότεινε το επαχθέστατο μέτρο της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ για χρέη προς το Δημόσιο να κριθεί ως αντισυνταγματικό, διότι αντιτίθεται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και μάλιστα στα άρθρα 2, 5 και 7 και είναι αντίθετο προς τις συνταγματικές επιταγές, που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφασή του.

ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Έφεση της Εισαγγελίας στην υπόθεση ΣΕΡΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση του γνωστού ηθοποιού ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ και για κλοπή (κατά μεταβολή της κατηγορίας από ληστεία) και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 10 μηνών, διότι του αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση του προτέρου εντίμου βίου.
Λόγοι της έφεσης είναι ότι εσφαλμένα το ΜΟΔ αναγνώρισε στον κατηγορούμενο την ελαφρυντική περίσταση του προτέρου εντίμου βίου και εσφαλμένα μετέτρεψε την κατηγορία της ληστείας σε κλοπή.
Μετά την άσκηση έφεσης ο κατηγορούμενος θα δικασθεί και πάλι από μηδενική βάση με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη και όχι την πρωτοδίκως επιβληθείσα.

ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ