12/03/2009

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ για χρέη προς το Δημόσιο

Κατά πληροφορίες, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) έκρινε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ για χρέη προς το Δημόσιο.
Κατά πληροφορίες κατά τη διάσκεψη το ΑΕΔ, στο οποίο είχε παραπεμφθεί το νομικό ζήτημα λόγω σχετικών αντίθετων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και
του Αρείου Πάγου, έκρινε με πλειοψηφία 8 ψήφων υπέρ και 5 κατά ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, επιλύοντας την διχογνωμία ουσιαστικά υπέρ της άποψης του Σ.τ.Ε..
Σύμφωνα με το ΑΕΔ, η προσωποκράτηση, ως επαχθέστατο μέτρο στερητικό της ελευθερίας, είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη και αντίθετη προς τα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, τα οποία επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, της οποίας πυρήνας είναι η προσωπική ελευθερία.
Η προσωποκράτηση αποτελεί μέσο καταναγκασμού, που επιβάλλεται όχι στην περιουσία του οφειλέτη αλλά στο ίδιο το πρόσωπο του οφειλέτη, για να τον εξαναγκάσει με κάθε μέσο να καταβάλει το χρέος.
Στέρηση όμως της ελευθερίας μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από καταδίκη από Ποινικό Δικαστήριο και όχι με επιβολή ενός διοικητικού μέτρου.
Το ΑΕΔ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίου Γ. Καλαμίδα και με τη συμμετοχή του προέδρου του Σ.τ.Ε. κυρίου Π. Πικραμμένου.

ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ


Σχολιασμός

Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου είναι επιστημονικώς ορθή.
Η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, που επιβαλλόταν από διοικητικά όργανα, και η στέρηση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα Ανθρώπινης Ελευθερίας ενός Ανθρώπου για να “εκβιασθεί” ουσιαστικά ο οφειλέτης και να εξαναγκασθεί να καταβάλει το χρέος του προς το Δημόσιο με "αντίτιμο" και "αντάλλαμα" (!) την προσωπική του ελευθερία, ήταν μέτρο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και απαράδεκτο σε ένα Κράτος Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη του και έχει ως πρωταρχική υποχρέωση τον σεβασμό και την προστασία της Αξίας του Ανθρώπου.
Η απόφαση, συν-λειτουργώντας στο κοινωνικό επίπεδο, λύνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα πραγατοποιώντας μια σημαντική τομή και καταδεικνύοντας ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι ένας ζωτικός ενεργός φορέας ρύθμισης και αναρρύθμισης της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται ευλόγως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από χιλιάδες ανθρώπους σε μια κρίσιμη για τους πολίτες οικονομική περίοδο.

Γεώργιος Συλίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου